M/S Marie Antoinette

Seuramme tukialus M/S Marie Antoinette seilaa ympäri Kuopion alueen vesistöjä kesäisin. Laivakausi alkaa touko-kesäkuussa ja päättyy syksyllä säiden mukaan. Laivatapahtumista tiedotetaan tapahtumakalenterissa.

Laiva on pituudeltaan 21,5 m ja leveydeltään 3,9 m. Syväys on 1,15 m ja kokonaispaino 35 brt. Voimanlähteenä toimii Rolls-Royce 320, 6-sylinterinen dieselmoottori.

Laivan käyttöä, kunnostusta ja ylläpitoa tekee laivatoimikunta. Käyttöohjeeksi on tehty laivakansio, joka on laivan ohjaamossa.

Vuodesta 2015 alkaen M/S Marie Antoinetten kotisatamana on toiminut Kuopion Pursiseuran satama Pirttiniemiessä Itkonniemellä. Sataman osoite on Vesitie 15. Käytännössä laivamme sijaitsee uuden juuri rakennetun satama-alueen pohjoisrannalla. Autoreitti satamaan kulkee jyhkeiden kanavasulkujen läpi. Tämän jälkeen aja vasemmalle johtavia reittejä perille, kunnes laiva näkyy.

Sataman puomit ovat avoinna klo 8-22 ja tuon ajan ulkopuolisina aikoina (hiljaisuusaika) puomien avaus tehdään seuralle jaetuilla avaimilla (laivan kipparit jne).

Autolla pääsee laiturin viereen, joten varusteiden kantomatka laivaan on alle 10 metriä. Lastauksen jälkeen tulee autot siirtää sivummalla olevalle kentälle, jotta toistenkaan ei tarvise kantaa varusteitaan kaukaa.

Historia

Moottorialus Marie Antoinette hankittiin Kuopion Urheilusukeltajien käyttöön vuonna 2007 entisen tukialuksen Axel von Fersenin seuraajaksi. Laivan aiempi nimi oli Neva, mutta nimi muutettiin hankinnan yhteydessä Marie Antoinette:ksi kunnioittamaan hyvin palvellutta Axel von Ferseniä.

Laiva on alunperin Neuvostoliiton puolustusvoimien sukeltajien entinen alus ja sen rakennusvuosi on 1950-1960 tienoilla. Aiemmin laiva on tuotu Saimaalle ja Kuopion Urheilusukeltajille laiva hankittiin Lahdesta, Päijänteeltä.