Sukelluskalastus

Sukelluskalastuksessa yhdistyy vapaasukellus ja kalastaminen. Lajissa käytetään vapaasukellusvälineitä ja kalastaminen tapahtuu harppuunan avulla. Laji tarjoaa harrastajalleen haasteita, mahtavia kokemuksia sekä kokeneellekin kalastajalle erilaisen näkökulman kalastusharrastukseen. Lajin aloittaminen ei vaadi erikoisemmin aikaisempaa sukelluskokemusta, normaali uimataito ja innostus asiaan riittää aloitustasoksi. Laji tarjoaa kuitenkin haasteita ja lajissa edetäkseen mm.  vapaasukellustaitojen kehittäminen on keskeisen tärkeää.

Kuopion ympäristössä on hyvät mahdollisuudet harrastaa sukelluskalastusta. Lähiseudulla on lajin harrastamiselle soveliaita järvi- ja lampikohteita. Lähivesien tyypillisiä saalislajeja ovat mm. hauki, ahven sekä erilaiset särkikalat. Lisäksi vuosittain seuran toteuttamalla merileirillä on huippuluokan mahdollisuudet pyydystää merikaloja Norjan kalarikkaissa ja kirkkaissa rannikkovesissä.

Lajin harrastaminen vaatii asianmukaiset välineet sekä kalastusluvat. Yksi tärkeimmistä välineistä on kunnollinen märkäpuku, sillä tyypillisesti luonnonvedet ovat Suomessa varsin kylmiä. Muita varusteita ovat lajissa käytettävä harppuuna sekä yleisemmin sukellukseen kuuluvat perusvälineet eli maski, snorkkeli ja räpylät. Perässä vedettävä pintapoiju lisää sukelluskalastajan turvallisuutta parantamalla kalastajan näkyvyyttä mm. veneilijöitä varten. Sukelluskalastuksen harrastamiselle tarvitaan asianmukaiset kalastusluvat. Kuopion urheilusukeltajat pyrkii järjestämään jäsenilleen sukelluskalastusmahdollisuuksia mm. hankkimalla kalastusoikeuksia seuran jäsenille. Lisää tietoa seuran tarjoamista kalastus mahdollisuuksia saa kysymällä osoitteesta vapaasukellusvastaava@kuopionurheilusukeltajat.fi.