Ladataan Tapahtumat

« Kaikki Tapahtumat

  • Tämä tapahtuma on mennyt.

Norjan merileiri 2019

la 29.6.2019 - la 6.7.2019

Kuopion Urheilusukeltajien Norjan merileiri pidetään tänä vuonna tuttuun tyyliin heinäkuun ensimmäisen täyden viikon aikana. Kohteeksi on valikoitunut tällä kertaa Ballangen Camping.

Leirivastaavana toimii Reijo Kontkanen (, 040 808 0801) ja sijaisena Esa Hartikainen (, 050 352 9043).

Ballangenista on perinteisesti käyty sukeltamassa Narvikin alueen hylkyjä ja lähialueen rantakohteita. Leirintäalue on hyvin varusteltu ja viihtyisä vaikka koko perheen kanssa lomailuun. Mökkejä on varattu neljä, yhteensä 25 hengelle (6/6/4/9). Varaus on yhteensä 43 330 NOK, mökit on vähän eri hintaisia, mutta jaettuna 25 hengelle 178 €/per hlö/viikko. Mukaan lähtee seuran busteri ja kompurat (nitrox-täyttöä tuetaan).

Ilmoittautuminen leirille on alkanut alla olevalla lomakkeella. Ilmoittautumisen takaraja on 31.5.2019.

Kevätkokouksen jälkeen pidetään Norja info, jonne kaikki ovat tervetulleita kuuntelemaan ja osallistumaan.


Merileirin 2019 kertomus

Norjan merileiri järjestettiin 29.6.-6.7.2019 eli seuran 50-juhlavuonna perinteisesti heinäkuun ensimmäisenä viikkona. Tapahtuma järjestettiin Narvikin eteläpuolella olevalla Ballangenin leirintäalueella, jossa seura on leiriytynyt muutaman kerran myös aiemmin. Leirille osallistui 14 sukeltajaa ja kaksi muuta vierasta
koirineen. Leirin aikana vieraana kävi myös yksi lomamatkalla ollut sukeltaja, joka sukelsi ryhmän mukana.
Vapaasukeltajia ei tällä leirillä ollut mukana. Majoitukseen riitti ennalta varatut kolme mökkiä, joista suurinta päämökkiä käytettiin myös sukellusbriiffien ja yhteisten illanviettojen yhteydessä.

Leirintäalueen henkilöstö suhtautui seuraamme hienosti ja isäntä antoi seuran käyttöön suuren pressuhallin, jossa laitteita ja sukellustarvikkeita pystyi säilyttämään lukittuna. Mukana oli myös seuralle hankittu uusi Pioner-vene. Lisäksi varustukseen kuului kaksi happipulloa ja kaksi kompressoria, jotka kuljetettiin seuralle vuokratussa peräkärrissä.

Kompressoritäytöt suoritettiin kuitenkin ulkoilmassa, jotta pakokaasut eivät muodostuisi ongelmaksi. Myös veneen ja sen trailerin säilytys sujui helposti ja turvallisesti hallin luona.

Sää suosi leiriläisiä, vaikka alun perin oli pelko kylmästä ja kosteasta viikosta. Leirintäalueen saunaa vuokrattiin kahtena iltana viikon aikana.

Sukellustoiminta tapahtui ensimmäistä rannasta tehtyä totuttelusukellusta lukuun ottamatta eri paikoissa ja kohteissa. Viikkoon sisältyi sukelluksia biokohteissa ja hylyillä, joista mainittakoon Narvikin sataman hienot hylyt ja noin 60 km päässä Ballangenista sijaitseva saksalaisten toisen maailmansodan aikainen sota-alus Hermann Kunne. Lisäksi yhden päivän kohteena oli 20-35 metrin syvyydessä oleva Dronning Maud hylky Foldvik-nimisen paikan edustalla.

Biokohteista mieluisin monelle oli niin sanottu Kissakallio, joka on saanut kutsumanimensä rinteessä runsaasti esiintyvistä kissakaloista. Tänäkin vuonna niistä osa joutui keihään lävistämiksi ja pataan.

Kaikki norjalaiset eivät kuitenkaan pidä sukeltajista. Tämä saatiin kokea myös tänä vuonna, kun jo valittu sukelluspaikka jouduttiin vaihtamaan. Osan sukeltajista jo istuessa veneessä odottamassa kuljetusta kohteelle, ilmestyi rantaan äkäinen norjalainen miesvanhus. Hän kielsi kaiken sukellustoiminnan ja myös laiturin käytön. Edes rahalla hänen päätään ei saatu käännetyksi, joten toiminta siirrettiin tuona päivä jo aiemmin viikolla sukelletulle Kissakalliolle. Muutos ei aiheuttanut ongelmia, vaan itse asiassa veneen oltua mukana se antoi mahdollisuuden parempaan kohteeseen tutustumiseen, kun lähtö- ja tulopaikan ei tarvinnutkaan olla sama, vaan vene poimi kyytiinsä pintautuneet sukeltajat. Näin ollen oli upea sukeltaa virran mukana toista kilometriä katselleen pohjan muotoja ja sen rikkautta.

Ballangen oli leiripaikkana oivallinen, koska siitä on varsin lyhyt matka Narvikin kaupunkiin, jossa muutaman kerran leirin aikana käytiinkin. Narvikissa houkuttelivat hyvät kaupat, pizzeriat ja uusiin tiloihin muuttanut toisen maailman sodan aiheinen museo. Myös Ballangenin  keskustassa oli hyvät hyvin varustettuja kauppoja, joten tarvike- ja ruokahuolto pelasi hienosti. On myös mainittava, että mökit, joissa majoituimme, olivat vast’ ikään remontoitu ja ne olivat todella siistit ja hyvin varustellut. Leirin ilmapiiri oli hyvä ja sovitut työt jakaantuivat varsin tasaisesti. Tätä edesauttoi selkeät määrittelyt vastuissa ja jokaisen erinomainen asenne. Myös turvallisuusasiat huomioitiin hyvin, eikä yhtään haveria sattunut leirin aikana.

Kuvan sukeltajaa mukaillen: kiitos ja kumarrus kaikille leirillä mukana olleille!

Reijo Kontkanen
Leirivastaava

Tiedot

Alkaa:
la 29.6.2019
Loppuu:
la 6.7.2019
Tapahtumaluokka:

Tapahtumapaikka

Ballangen
Norja

Järjestäjä

Kuopion urheilusukeltajat
Kotisivu:
Näytä Järjestäjä WWW-sivusto